psicolegvic@lauraicart.cat 693 27 30 30
Home   /   EL SÍNDROME DEL FLIPANDUVI”

EL SÍNDROME DEL FLIPANDUVI”

Falten pocs dies perquè comencem l’any nou i és típic en aquesta data fer diversos rituals per començar l’any amb bons auguris i energies. Un cop hem sopat, hem pres unes copes de cava i intentat no ofegar-nos amb el raïm; solem animar-nos a fer una llista de tots els propòsits que ens marquem per a aquest nou any.

És molt comú que entre aquestes llistes de bones intencions escrivim coses com: cuidar-nos més, fer exercici, deixar algun vici, apuntar-nos a anglès, alemany o xinès … i encara que les intencions són boníssimes i ens repetim que aquest any si o si ho farem, sovint, ens quedem en l’intent i acabem aconseguint tot el contrari, en comptes d’un èxit i satisfacció, un fracàs i frustració, o com a mínim una repetició anual d’uns mateixos desitjos.

Així doncs, amb les millors intencions, els pitjors resultats.

Perquè no som capaços de complir els nostres propòsits i any rere any acabem escrivint les mateixes coses a la llista, i any rere any ens frustrem per la nostra incompetència personal?

La resposta és senzilla, moltes vegades les persones caiem en el que col·loquialment anomenem “el síndrome del flipanduvi”. Ens anem flipant en grans propòsits, pensant que el fet de canviar d’any  adquirirem uns poders sobrehumans on podrem aturar el temps, canviar tots els nostres hàbits arrelats d’anys, màgicament, i fer tot allò que ens proposem, perquè simplement l’any ha canviat.

Això es deu al fet que quan comença l’any ens sentim molt motivats i  connectem amb el nostre sistema límbic que és la part del nostre cervell que regula les emocions, deixant en segon pla la part més racional, i potenciant així, la nostra “flipadura”.

Dit això, com de moment no som superherois amb poders màgics que puguem realitzar tots els nostres desitjos, què hauríem de tenir en compte a l’hora d’escriure la nostra llista de propòsits? 

  1. Si volguessis fer alguna cosa, ja ho estaries fent, no esperaries al nou any.   Pensa, per què no ho estic fent? Respecte a la llista de l’any passat, què he intentat fer i no ha funcionat? Tingue-ho en compte per a la nova llista.
  2. Si et poses grans objectius, probablement trobes grans incompliments. Tingues en compte el punt 1. Per tant, marca’t objectius petits, concrets, temporalitzats i realitzables.
  3. Fes una llista de tots aquests propòsits que t’agradaria aconseguir i escullen  NOMÉS UN. Per on comencem? Seria genial fer-ho tot però de nou estaríem caient en el “síndrome del flipanduvi”. Comença per un i comprova si pots fer-ho, si ets capaç, després ja seguiràs.
  4. Un cop marcat l’objectiu, recorda, només un, quina serà la primera senyal que alguna cosa està canviant en aquesta direcció? Apunta-ho i comença per aquí. Menys és més. Es tracta d’anar pujant graó a graó. Per exemple:
    • Si vols aprendre anglès. Comença amb veure alguna sèrie o pel·lícula a la setmana.
    • Si vols fer dieta. Comença a no comprar brioixeria.
    • Si vols … comença amb …
  5. Per acabar, tingues en compte que la majoria de post que et diuen el que has de fer, com aquest, no solen servir per  res. Sempre pots seguir amb el teu sistema, riure amb tot el què, un cop més, no has estat capaç de fer durant l’any … i qui sap … potser l’any que ve …I com no podia ser d’una altra manera, BON NADAL I FELIÇ ANY NOU!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El viatge de 1.000 milles comença amb un primer pasLao Tse
Pots trucar-me, no trucar-me o seguir dubtant 693 27 30 30 (només Whatsapp)
Manteniment web